Trenutno pregledavate Gradska glazba Sinj  i 95 godina Zagrebačkog orkestra ZET-a uz pratnju Kravat pukovnije

Gradska glazba Sinj i 95 godina Zagrebačkog orkestra ZET-a uz pratnju Kravat pukovnije

Koncert na Zrinjevcu povodom 160 godina Gradske glazbe Sinj  i 95 godina Zagrebačkog orkestra ZET-a uz pratnju Kravat pukovnije

Defileom gradom Zagrebom i nastupom u paviljonu parka Zrinjevac, 4. lipnja u organizaciji Kluba Sinjana Zagreb,  uz svečani glazbeni program svi posjetitelji moći će uživati u zvucima brojnih skladbi i koračnica, kao i za nas posebno značajne Alkarske koračnice – Josipa Kuletina, koja je nezaobilazna zvučna kulisa Alkarskih svečanosti. Ovu svečanost uveličat će i pripadnici povijesne postrojbe Kravat pukovnije koja će upriličiti svečani mimohod kao i smjenu straže.

Vrijeme održavanja ovog događaja planirano je u vremenu od 11:00 do 14:00 sati , a svečana povorka kretat će se kroz uži centar grada Zagreba (Radićeva ulica, Europski trg, Trg bana Josipa Jelačića, Praška ulica, Park Zrinjevac).

Kravat pukovnija će uprizoriti program Smjene straže prema sljedećem rasporedu:

11:00 – 11:05 – Spajanje Konjičkog i Pješačkog postroja i predaja stijega

11:05 – 11:15 – Kretanje Kravat pukovnije do Trga bana Josipa Jelačića

11:15 – 11:20 – Dolazak na Trg bana Josipa Jelačića, pozdrav stijegu, prestrojavanje i ceremonija pregleda stroja i oružja.

11:20 – 11:25 – Postavljanje stražara kod spomenika kipu banu Jelačiću.

11:25 – 11:30 – Kretanje postroja do platoa ispred Katedrale.

11:30 – razdvajanje postrojbi – predaja stijega

11:45 spajanje postrojba – predaja stijega

11:45 – 11:50 Kretanje postroja do Trga bana Josipa Jelačića

11:50 – 11:55 Preuzimanje stražara kod kipa bana Jelačića

11:55 – 12:00 prestrojavanje Kravat – pukovnije za dolazak orkestara.

12:15 – 12:20 Kretanje kolone s Trga bana Josipa Jelačića, Praška, Zrinjevac

12:30 – 12:45 Prigodni pozdrav

12:45 – 14:00 Glazbeni dio programa

14:00 Završetak programa

Gradska glazba Sinj i Zagrebački orkestar ZET-a, povodom obljetnica djelovanja organizira prigodni koncert uz sudjelovanje Kravat pukovnije, 4. lipnja (subota), u zagrebačkom parku Zrinjevac.  Koncert organizira Klub Sinjana u Zagrebu uz podršku Grada Zagreba i Grada Sinja te Turističkih zajednica gradova Zagreba i Sinja.

Ovim koncertom Gradska glazba Sinj ujedno najavljuje brojne nastupe koje će održati tijekom ove godine velikog jubileja.

Naime, ove  godine navršava se 160. godina plodonosnog djelovanja Gradske glazbe Sinj koja se time svrstava među najstarija kulturna društva u gradu Sinju.

Gradska glazba je svojim dugogodišnjim radom odigrala veliku ulogu u razvijanju i promicanju glazbene culture, a okupljajući veliki broj školske mladeži, odigrala je i veliku odgojnu funkciju.

Za njeno utemeljenje prije 160 godina (1862.), nema puno podataka koji nam to potvrđuju, a preciznija potvrda o njenom djelovanju postoji u zapisu iz arhiva HAZU po kojem je glazba sudjelovala na proslavi Alke 1863. godine.

Naime, pisac Simeon (fra Šimun) Milinović, opisujući događaje s te Alke, zapisao je, između ostalog i sljedeće: “čuje se zvuk glazbe, koja se ugodnim romorom kroz zrak prostire”.

Iz ovog zapisa može se zaključiti da je Sinjska puhačka glazba postojala i ranije, a najvjerojatnije je osnovana 1862. kad se u Sinju nastojalo stvoriti hrvatsku čitaonicu “Kačić-Miošić”.

Od 1862. postoji dosta sačuvanih pisanih dokumenata o postojanju gradske glazbe, međutim, oni su dosta nepovezani i teško je razabrati o kojoj se glazbi radi, jer je na području grada Sinja u to vrijeme, čini se,  djelovalo više puhačkih orkestara.  Svi ti orkestri bili su različitih političkih opredjeljenja i svirali su u različitim prigodama.

Među ostalim, fra Ivan Marković u svojoj knjizi ” Sinj i njegovo slavlje” donosi vijest da su povodom uspostavljanja nove općinske uprave 1865. na svečanom ručku  uz vijećnike bili prisutni ” župnici cetinski, alkari, glazba i mnogi ugledniji kipi od varoša u sve sto   kipa”.

Danas se bez Gradske glazbe ne može zamisliti proslava niti jednog značajnijeg događaja iz naše prošlosti i sadašnjosti, a naročito ne alkarske svečanosti.

Svojim nastupima i koncertima stvara vedro i veselo raspoloženje, u slušatelja budi domoljubne osjećaje, ponos i dostojanstvo. Stoga, teško bi bilo zamisliti Sinj bez Glazbe, jer se je ona utkala u biće njegovih stanovnika do te mjere da je postala sastavni dio njihova svakodnevnog življenja.

Zagrebački orkestar ZET-a jedan je od najstarijih gradskih orkestara, a koji neprekidno djeluje od 1927. do danas i ove godine obilježava 95. godina djelovanja  te s ponosom nosi ime reprezentativnog orkestra Grada Zagreba. Promotor je glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu. Dobitnik je dijamantne diplome Hrvatskog sabora kulture za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture te Medalje Grada Zagreba, kao zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje 95 godina. Njegova specifičnost je u tome što okuplja razne generacije i profesije. Njegovi članovi su umirovljeni profesionalni glazbenici, te amateri glazbenici najrazličitijih profesija (zaposlenici ZET-a, znanstvenici, liječnici, medicinske sestre, arhitekti, privatni poduzetnici, profesori, studenti i dr.). Amaterski je orkestar profesionalnog djelovanja koji organizira i provodi projekte gradskog i međunarodnog karaktera. Idejno je kreativna institucija koja privlači publiku svih dobnih skupina, te je svojom virtuoznošću, originalnim izborom skladbi i emotivnošću ganuo srca brojnih slušatelja. Izradom aranžmana zagrebačkih skladbi i najpopularnijih djela s područja filmske glazbe u Hrvatskoj, učinio je važan korak u očuvanju glazbene tradicije Grada Zagreba i Hrvatske te obogatio repertoar hrvatske glazbe aranžirane i skladane za puhačke orkestre.

S druge strane na globalnoj razini, razotkrio je još jedan umjetnički sloj – područje glazbe i filma – koji je, uz brojna druga područja, važan za vidljivost Hrvatske u svijetu.